joi, 30 noiembrie 2017

Produse terminate, 35

In ultima perioada nu am fost prea activa pe blog ... again!, dar cu gandul ca voi reveni in forta am tot pastrat produselor consumate si cam asa se prezinta ultimele 4 luni ( august, septembrie, octombrie si noiembrie) in ambalaje goale:
Cam putine produse pentru o perioada asa mare de timp comparativ cu ritmul meu normal :)
1. Lotiune tonica purifianta cu miere, propolis si extract din flori de salcam de la Apidava Cosmetic Line : cred ca m-a ajutat in lupta contra acneei in combinatie cu produsele din gama Sebium de la Bioderma. Eu am folosit-o doar seara sau in dimineata in zilele in car enu plecam de acasa dimineata pentru ca ingalbeneste tenul. 
2. Apa micelara Sensibio H2O de la Bioderma, cu review aici si o gramada de alte mentiuni si aparitii pe blog. 
3. Solutie multifunctionala ReNu Multiplus, curata si dezinfecteaza lentilele de contact.
 4. Gel de dus Dove Deeply Nourishing, varianta travel size sau mostra. Sincer nu mai stiu de unde am acest produs, dar sigur nu l-am cumparat eu. Ori l-am primit cadou la achizitionarea altor produse Dove ori la vreun eveniment. Eu nu am vazut prin magazine la vanzare aceasta dimensiune. Aroma clasica Dove nu ma prea incanta, dar imi place ca e cremos si hidratant, numai bun de luat in vacante.
5. Gel de dus de la Farmona cu aroma de cirese: fresh si racoritor. Nu il simti pe piele cremos si nici hidratant, dar tot e o experienta sa faci baie cu acest produs in mijlocul iernii cand iti e pofta de cirese si te saturi instant de la parfum.  
6. Sampon uscat Batiste, cu review aici.
7. Servetele umede Toujours. Se gasesc numai in Lidl, sunt preferatele mele din toate servetelele umede pe care le-am incercat pana acum: fara parfum, fara alcool, destul de mari ca dimensiune si o grosime respectabila.
8. Plasturi Pelikan. Indiferent de cat de scumpa e o pereche de incaltaminte, de firma sau nu, de piele clar, eu tot am probleme. Doar incaltata cu cizme nu am stres, in schimb balerinii si anumite sandale ma omoara.
9. Balsam de buze Pure Nature Red Apple de la Oriflame. Este un balsam colorat ( rosu), nuanta draguta. Mi s-a parut mai degraba ruj decat balsam. Nu imi place ca trebuie aplicat cu pensula, ziua eu nu ma car cu pensule dupa mine, asa ca il folosesc dimineata, dar nu rezista mult pe buze. 
10. Diverse oje, unele terminate, unele doar uscate. Din aceasta selectie doar nuantele de rosu de la Color del Sol si Margaret Astor au sanse mari sa fie recumparate. 
11. Crema anticelulita cu extract de galbenele de la Cosmetic Plant, cu review aici. Mi-a luat o vesnicie sa o termin. Poate si pentru ca am inmultit-o mereu, tot adaugand ulei de argan in ea si apoi pentru ca am folosit-o rar. Am alte produse de acest gen pe care le prefer. 
12.  Lotiune hidratanta de corp de la Life-Flo. Consistenta laptoasa, se consuma mult produs, intra repede in piele, parfum acceptabil, lasa pielea catifelata cateva ore de la aplicare. Nimic deosebit pentru mine. Mi se pare un produs cam scumpicel pentru ce ofera ( 47 de lei pt 237 ml). Daca mi-ar fi placut mai mult, nu m-as fi luat de pret.
13. Sapun lichid Dove, varianta clasica. Cum am spus de atatea ori, nu imi place deloc parfumul clasic Dove, dar imi place ce face. 
14. Sampon Wash&Go. Nu am mai folosit demult acest sampon, nu stiu de ce l-am cumparat, dar am fost placut surprinsa. LAsa parul voluminos, nu se ingrasa repede, dar singurul inconvenient este ca ma ustura ochii de la el ( atunci cand imi intra spuma in par si asta se intampla destul de des in cazul meu si din acest motiv prefer sampoanele "fara lacrimi" ).
15. Lotiune de curatare pe baza de aloe vera Skin 1 de la Herbalife pentru ten normal spre uscat. Nu m-am inteles bine cu acest produs, mi se inrosea fata de la ea, simteam ca pisca iar apoi lasa impresia de piele care tine. Putin ciudat avand in vedere ca eu am tenul mixt. Daca e recomandat persoanelor cu ten uscat ma asteptam sa fie cat de cat prietenos cu tenul, chiar hidratant pe alocuri ( chiar daca e un gel de curatare si nu o crema). L-am incercat cateva zile, dupa care l-am folosit pe post de sapun de maini. Mi-a uscat si mainile, dar macar am folosit o lotiune hidratanta. Nu am mai avut curaj sa il folosesc pe ten. 
16. Gel de dus Dove. Cumparat din Italia. Se simte diferenta fata de cel cumparat din Romania. Nu sunt eu nebuna, nu e doar o impresie si nu sunt singura din familie care a observat diferenta. Am vazut aceste diferente in primul rand la gustul sucului Cola, apoi la dero Ariel, samponul meu preferat Johmson's Baby la fel. Cumpar mereu rezerve cand plec in afara sau imi rog rudele sa imi aduca. Cel din Italia si Elvetia mi se pare identice, cel de la noi e mai slab. Se intampla sa raman fara, iar cand cumpar de la noi, nu sunt prea multumita de ele.
17. Gel de dus pentru barbati, Nivea Care. Nu stiu ce cauta in aceasta poza, nu l-am folosit eu. Probabil s-au terminat in acelasi timp si le-am facut poza inainte sa le arunc :)) 

O productie slaba pentru 4 luni, dar macar ma consoleaza faptul ca asta inseamna ca nu trebuie sa imi golesc buzunarele sa inlocuiesc prea multe produse! 

miercuri, 22 noiembrie 2017

Ochelari de vedere sau lentile de contact

 Alegeti sa purtati ochelari de vedere sau lentile de contact pentru corectarea vederii? That is the big question. In cazul meu raspunsul e simplu: lentile de contact. Sunt de departe preferatele mele. Motivul principal este confortul oferit , nu mai simt ca am ceva in plus pe fata si nu ma mai doare capul de la ei, iar pe planul doi cel estetic pentru ca ma simt mai frumoasa fara ochelari. Iar in plus persoanele care m-au cunoscut dupa ce am renuntat la ochelari habar nu au ca am probleme cu vederea. Nu ca m-ar deranja acest lucru, nu doresc sa fac din asta un secret, doar ca ... e alt feeling. 

Sunt si eu in rand cu lumea. Nu mai sunt copilul care poarta ochelari de la 4 ani! Tin minte si acum cand m-am dus prima data la gradinita cu ochelari si pe deasupra mai aveam si ochiul bun acoperit cu un bandaj ca sa il "fortez" pe cel bolnav sa munceasca.  

Indiferent ca alegeti ochelari sau lentile de contact scopul final este acelasi: corectarea vederii. Pana la urma aceasta alegere depinde in mare masura de preferintele personale. Stilul de viata, confortul, bugetul si estetica sunt factorii principali in procesul de luare a acestei decizii. 

Din experienta mea personala, va pot spune ca una nu este neaparat mai buna decat cealalta. Nu m-am vindecat pentru ca am purtat lentile si nu ochelari si nici invers: nu mi s-a agravat problema pentru ca am purtat ochelari si nu lentile. Fiecare are argumente pro si contra in ceea ce priveste vederea, usurinta de utilizare si sanatatea ochilor. 

Ochelarii de vedere ofera multe beneficii fata de lentilele de contact. In general necesita foarte putina curatare si intretinere, nu este nevoie sa va atingeti ochii cand ii purtati, scazand riscul de infectii oculare si sunt mai ieftini pe termen lung deoarece nu trebuie inlocuiti de multe ori. 

De asemenea, ochelarii pot face ceva ce lentilele de contact nu pot: regleaza cantitatea de lumina care intra in ochi pentru confort si viziune optima. Si ma refer aici la ochelarii fotocromatici, adica care se intuneca automat la soare. Desi unele lentile de contact pot bloca lumina UV care intra in ochi, ochelarii fotocromatici blocheaza 100% razele UV si protejeaza atat partea exterioara a ochoului,cat si cea interioara.

In cazul meu unul din aceste puncte de vedere este discutabil: eu aveam boala sa am mereu ochelari curati, la cea mai mica urma de praf sau cum simteam ca ma incomodeaza ceva, imi dadeam ochelarii jos si incepeam sa-i lustruiesc cu piele de caprioara si diverse solutii de curatat lentilele de ochelari. Celelalte sunt adevarate: nu am avut niciodata infectii oculare cand purtam ochelari si ii schimbam o data la 3-4 ani ( in primul rand pentru ca aveam aceleasi dioptrii, deci nu aveam nevoie sa schimb "geamul", iar apoi pentru ca alegeam mereu rame scumpe care se amortizau in cativa ani). Cat despre partea de protectie solara este iar adevarata: daca nu am la indemana ochelari de soare, simt cum imi strang ochii de la lumina puternica, ceea ce nu se intampla cu ochelarii de vedere ( pentru ca da, eu alegeam lentile foto cromatice ). Dar pentru mine acesta este de fapt un argument pro lentile pentru ca prefer de o mie de ori ochelarii de soare fata de ochelarii de vedere cu lentile foto cromatice si cand purtam ochelari de vedere nu aveam cum sa port ochelari de soare. Si sa fim seriosi: ochelarii de soare sunt muult mai aratosi fata de cei de vedere :) 

Iar ultimul argument pro ochelari este acela ca ei pot sa actioneze ca o extensie a personalitatii voastre si sa fie o declaratie de moda. Argument care nu se aplica in favoarea mea. Pe vremuri am fost invidioasa pe acele persoane care stiu sa poarte ochelari. Care ii asorteaza la tinute si la care se vede cu ochiul liber ca le place sa poarte ochelari! Ba in plus, la care le sta asa de bine cu ochelari incat daca ii vezi fara ai impresia ca le lipseste ceva. Pe mine m-au incomodat si mereu m-am simtit urata cu ei. Bine ca am scapat!!!

Acestea fiind spuse, lentilele de contact au multe avantaje fata de ochelari. Stau direct pe ochi, astfel incat vederea nu este obstructionata, in special vederea periferica.  Puteti participa la activitati sportive, fara teama de a cadea ,  de a va incurca, de a strica ochelarii. Un mare plus este si aspectul vizual: esti tu insuti, ai fata clara, libera, nu te mai ascunzi in spatele ochelarilor!

Lentilele de contact necesita ingrijire zilnica: dezinfectare, curatare si depozitare. Noroc cu solutiile multifunctionale care fac din acest lucru o activitate rapida. Eu mereu spal lentilele de contact cu solutie multifunctionala: prima data cand le scot din recipientul sigilat inainte de prima aplicare. De fiecare data cand le scot din ochi si le pun in cutia de depozitare peste noapte, iar apoi dimineata  cand le aplic pe ochi. Si cateodata si in timpul zilei daca simt eu ca s-au murdarit. Atunci cand bate vantul afara si simt ca mi-a intrat praf in ochi, altfel nu. Iar daca nu vreau sa le scot din ochi pentru a le curata, imi pun 1-2 picaturi de lacrimi artificiale si scap de problema. 
Pentru a evita infectiile oculare, este esential sa pastrati lentilele curate si sa respectati programul de curatare si schimbare recomandat de producator. Lentilele de contact care se inlocuiesc zilnic sunt probabil varianta cea mai optima cand vine vorba de intretinere pentru ca nu necesitata curatare, deci implicit nici un efort. Le scoti din cutie, le folosesti, iar la sfarsitul zilei le arunci. Nu ai nevoie de solutii de curatare, de dezinfectare, de cutiute de depozitare. Nu mai incurci dioptriile, e totul super easy. 

De cateva zile am trecut de la lentilele care se schimba lunar la cele care se schimba zilnic. Am primit de la Videt - opticianul tau online,  o cutie de lentile de unica folosinta TopVue Elite. Totul a devinit din ce in ce mai usor in rutina mea de seara cu seara. Daca inainte aveam coltul meu special pt lentile plin cu diverse solutii si cutiute, acum nu mai am nevoie de el pentru ca am scapat de ingrijirea lor. Acum pur si simplu "le bag" in ochi, iar la sfarsitul zilei le scot si le arunc. 

In primele zile am simtit ca mi se usuca ochii mai des decat inainte si am folosit lacrimi artificiale Gelone Drops de 2-3 pro pe zi ( adica o solutie care se pune in ochi in timp ce ai lentila, nu e nevoie sa o dai jos). Dupa o saptamana m-am aclimatizat cu ele si folosesc lacrimile doar seara, dupa ce imi dau lentilele jos. 
Avand in vedere ca o sa port lentile de contact sau ochelari pentru tot restul vietii mele, pentru ca e putin probabil sa ma vindec vreodata complet, ambele sunt nepretuite pentru calitatea vietii. Doar ca in acest moment al existentei mele eu pun accentul mai tare pe lentile de contact si nu concep, nu vreau sa ma intorc vreodata la ochelari. Si cu toate acestea am mereu o pereche de ochelari de rezerva - pe care nu i-am atins de 2 ani -, chiar daca am lentile pentru urmatoarele 6 luni. Niciodata nu stau fara rezerve in casa! 

Deci, care sunt mai potrivite stilului vostru de viata, ochelarii sau lentilele? Pana la urma aceasta este doar o chestiune de preferinta personala, din punct de vedere medical ambele au aceleasi rezultate.

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

Ce am vrut si ce-a iesit

Luna trecuta am avut parte de un eveniment foarte important in familia noastra: botezul primei mele nepotele! Si cu toate ca mi-am cautat rochia din timp, nu am gasit nimic pe placul meu si tot pe ultima suta de metrii am rezolvat problema. Am cautat rochii atat prin magazine cat si pe net. Nimic nu m-a multumit. Nici in Bucuresti, nici la Tg-Jiu si nici Craiova.  Am tot amanat momentul in speranta ca voi gasi ceva mai aproape de eveniment. 

Ma tot gandeam ca o sa apara colectii noi o data cu venirea toamnei,dar nu am avut noroc. Ba nu mi se potrivea marimea, ba nu imi placea mie ce mi se potrivea fizic.

Si uite asa in ultima saptamana inainte de eveniment am ajuns eu la o croitoreasa. M-am prezentat acolo cu o fotografie de pe net, am adus ceva modificari si am plecat cu inima stransa sperand la o minune. 
 
Acesta a fost modelul ales de mine de pe net, nu mai tin minte siteul.



Mi -am dorit sa aibe manecuta si sa fie putin mai scurta, deasupra genunchiului. Si asta a iesit!


La prima vedere nu mi-a placut deloc: decolteul nu e ca in fotografia originala, prea multe pliuri pentru silueta mea si nici lungimea nu a nimerit-o, desi m-a masurat de 2 ori!





 Lungimea se putea modifica, dar i-a placut mamei si nu am mai comentat. La decolteu mi-a spus ca poate incerca sa il modifice, dar am renuntat eu pentru ca mi-a fost frica ca poate strica si mai tare modelul si nici sa ma trezesc cu vreun decolteu prea adanc nu mi-am dorit, asa ca mi-am calcat pe inima si am acceptat rochia asa cum a iesit din prima incercare, de la a doua proba. 


Adevarul e ca nici nu prea aveam ce comenta avand in vedere ca mi-a acceptat comanda in ultima clipa: marti am dus materialul si mi-a luat masura, joi prima proba, vineri a doua si in acelasi timp proba finala. Am platit, mi-am luat rochia, iar sambata a fost evenimentul. Pretul a fost mai mult decat decent: 150 de lei. Materialul si banda de cristale din talie m-au costat fix 146 de lei. Daca mai pun taxiurile pt cele 3 drumuri "la atelier", ajung la o suma rotunjita de 350 de lei. 

Pe moment eu nu am fost impacata. In acea sambata am mai dat o tura finala a magazinelor din oras, dar nu am gasit ceva mai bun! 

Acum ca s-a terminat imi dau seama ca m-am agitat degeaba. Evenimentul in sine si motivul pentru care ne-am adunat toti laolalta  a fost important, emotiile traite, nu ce am purtat!

PS: Data viitoare imi fac rochie fara maneci, imi place prea tare partea de sus a rochiei originale :))) 

marți, 14 noiembrie 2017

4 modalitati pentru imbunatatirea memoriei

O memorie puternica depinde de starea de sanatate si vitalitate a creierului. Fie ca esti elev/student, fie o persoana care incearca sa fie mereu la curent cu informatiile din domeniul in care lucreaza sau un senior care incearca sa ramana "tanar macar cu mintea", exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati memoria si performanta mentala.
Se spune ca nu poti invata un caine batran trucuri noi, dar cand vine vorba de creier, oamenii de stiinta au demonstrat ca aceasta zicala nu este adevarata. Creierul uman are o abilitate uluitoare de a se adapta si de a se schimba, chiar pana la o varsta inaintata. Aceasta abilitate este cunoscuta sub denumirea de neuroplasticitate. Cu stimularea potrivita, creierul poate forma noi cai neurale, poate modifica conexiunile existente si se poate adapta si reactiona la nenumarate schimbari.

Capacitatea incredibila a creierului de a se remodela este adevarata cand vine vorba de de invatare si memorie. Puteti valorifica puterea naturala a neuroplasticitatii pentru a va creste abilitatile cognitive, pentru a imbunatati abilitatea de a invata noi lucruri si de a va imbunatatii memoria la orice varsta.


Aceste 4 sfataturi va pot arata cum:
1. Puneti creierul la treaba , fie ca e prin citit, jocuri de logica, jocuri de memorie, sport sau orice alta  activitate ce implica spargerea rutinei si iesitul din comun, din ce va este deja cunoscut si "la ordinea zilei". 
2. Dormiti suficient. Exista o diferenta enorma intre orele de somn necesare astfel incat sa nu adormiti la locul de munca si somnul  de care aveti nevoie pentru a functiona la capacitati maxime. Daca dormi 4 ore poti rezista ziua urmatoare, la scoala sau la locul de munca, dar asta nu inseamna ca vei fi la fel de atenta si receptiva ca si cand ai fi dormit 7-8 ore. Cercetarile arata ca somnul este necesar pentru consolidarea memoriei, consolidare ce are loc in timpul somnului profund ( intre orele 22-24 si 4-6 dimineata). 

3. Introduceti in dieta alimente care imbunatatesc memoria si stimuleaza creierul, cum ar fi nuci si seminte, avocado, peste gras, fructe de padure, legume verzi, cereale integrale, ciocolata neagra, etc. 
4. Folositi suplimente alimentare pentru inbunatatirea memoriei. Un astfel de exemplu este siropul Memo On Memorie de elefant, supliment alimentar ayurmedic 100% natural, din plante medicinale indiene. 

MEMO ON contine plante medicinale ayurvedice care contribuie la functionarea normala a capacitatii de concentrare si memorare, sustinand randamentul intelectual. Sustine functiile cerebrale integrative (memorie, perceptie, concentrare, sistematizare) si coordonarea fizico-mentala. Aportul bogat si variat de fitonutrienti si imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul creierului ajuta la mentinerea functiilor si performantelor psihice si intelectuale. MEMO ON diminueaza efectele oboselii mentale, epuizarii nervoase, stresului, reda increderea si optimismul. Sustine elevii si studentii la efort psihic si intelectual intens mai ales in perioada examenelor. MEMO ON sustine persoanele varstnice la mentinerea capacitatilor psihice si intelectuale si este util ca adjuvant in terapia sistemului nervos. Ginkgo biloba ajuta functiile cerebrale integrative (memoria, perceptia, concentrarea) si coordonarea fizico-mentala. Rosmarinus officinalis si Melissa officinalis sunt recunoscute pentru mentinerea atentiei, concentrarii, a capacitatii de intelegere, de prelucrare, sistematizare si de retinere a informatiilor.
 
Modul de utilizare si doza recomandata:  
Copii 4-6 ani: câte o jumătate de linguriță (2.5 ml) de 2 ori pe zi; 
Copii 6-12 ani: cate 1 lingurita (5 ml) de 2 ori pe zi; 
Adulti si copii de peste 12 ani: cate 1-2 lingurite (5-10 ml) de 3 ori pe zi. 
Se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa sau la o ora dupa masa. 
Se recomanda sa se administreze minimum 3 luni. 
Prezentare: flacon brun cu 100 ml sirop.





vineri, 10 noiembrie 2017

Trateaza tusea cu Coughend Sirop de la Ayurmed

Tusea este un raspuns automat la iritarea cailor respiratorii superioare. Acestea pot fi iritate de o serie de lucruri, de exemplu: prea multe secretii, infectii, gaze iritante si alergeni sau prea mult praf sau fum.

De obicei aparitia tusei inseamna o posibila infectie a tractului respirator superior inainte sau dupa o raceala. Majoritatea sunt cauzate de infectii virale. 

Medicamentele pentru tuse sunt impartite in 3 categorii: fie vizeaza suprimarea tusei uscata, fie va ajuta sa expectorati surplusul de mucus in cazul tusei productive, fie au o combinatie de ingrediente care ajuta ambele tipuri de tuse. 

Tusea productiva apare cand plamanii produc mai mult mucos datorita unei infectii si se chinuie sa fie eliminat ( prin tuse).  Tusea seaca este acea tuse chinuitoare, obositoare, prin care nu se elimina deloc mucos. 

Este acel moment al anului cand tusea, racelile si gripa va pot face viata mizerabila. Si, ca majoritatea oamenilor, probabil veti ajunge la medicamente si suplimente alimentare fara prescriptie medicala pentru a va usura simptomele. Un astfel de supliment alimentar eliberat fara prescriptie medicala pentru tratarea tusei este siropul Coughend de la Ayurmed.ro. 


COUGHEND Sirop este un produs natural din plante medicinale indiene, care sustin sanatatea cailor respiratorii si contribuie la decongestionarea acestora prin mentinerea fluiditatii mucusului si favorizarea eliminarii acestuia in cazul tusei productive si calmeaza actul reflex de tuse in caz de tuse seaca. Prin calmarea tusei este redusa uscaciunea si iritarea de la nivelul arborelui respirator. Proprietatile substantelor bioactive din extractele din plante din COUGHEND Sirop contribuie la mentinerea capacitatii naturale a organismului de autoaparare si adaptare la conditiile de mediu. COUGHEND Sirop poate fi administrat pe intreaga durata a anotimpului rece, fitonutrientii din plante contribuie la cresterea capacitatii naturale de autoaparare a organismului si de adaptare la conditiile de mediu.


Mod de administrare:
Copii 1-3 ani: cate jumatate de lingurita de 2 ori pe zi.
Copii peste 3 ani: cate 1 lingurita de 2 ori pe zi.
Adulti: cate 1-2 lingurite de 2-3 ori pe zi.
O lingurita are 5 ml. Agitati recipientul inainte de folosire.
Se administreaza cu jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa. Nu depasiti doza zilnica recomandata! 


Aceasta formula cu zahar nu este recomanda persoanelor care sufera de diabet. Pentru ele a fost creat siropul Coughend fara zahar


 

miercuri, 8 noiembrie 2017

NOTD, Farmec nuanta 351

De ani de zile ma chinui sa stampilez un model complet pe unghii si in sfarsit am reusit si eu! Poate nu vi se pare ceva greu de realizat, dar credeti-ma ca este! Ori stampilam modelul pe jumatate, ori se transfera cu urme ori nu reuseam deloc sa iau modelul de pe matrita pe stampila, iar in cel mai rau caz modelul era complet pe stampila, dar pe unghie nu se "lipea" nimic. Chiar si acum cand ma laud ca am reusit, am facut asta pe 4 unghii, pe restul am gresit, am renuntat si am dat culoare completa.
Nuanta de rosu este preferata mea din toate ojele incercate de mine pana acum: rosu de la Farmec numarul 351. Apare in diverse ipostaze pe blogul meu daca dati un simplu search. 
Nuanta de alb este o combinatie de 2 oje: Orly Overexposed si o nuanta de alb de la Flormar la care nu i se mai vede numarul pentru ca eticheta e prea uzata. 
Matrita pentru model este una no-name, la fel si stampila, cumparate de pe ebay. Pentru a sigila modelul am folosit un top coat de la Melkior, High Shine.
Rezista deja de o saptamana si nu da semne de uzura. Imi place mult acest model, dar trebuie sa recunosc ca nu e creatie proprie. Sursa de inspiratie a fost aceasta fotografie de pe net: 
Bine, nu se potriveste forma unghiilor, lungimea, nuantele folosite si nici modelul stampilat, dar principiul e acelasi :)) Mai putin aspectul final, eu prefer aspectul lucios decat cel mat, dar trebuie sa recunosc ca nu arata rau deloc, doar ca eu ma plictisesc repede de ojele mate. Poate pe viitor voi incerca totusi si ceva mat, ca doar am atatea in colectie!