Produse cosmetice bio, naturale sau clasice?

De ceva vreme am vazut ca tot mai multe fete sunt preocupate de produsele bio sau de produsele fara parabeni si conservanti. Ma intreb daca aceasta nebunie cu produse bio, fie ele cosmetice sau alimentare, este un trend, un moft sau o necesitate? Tind sa cred ca este un trend, ca este la moda. Nu stiu cum sa explic asta, dar parca toate raspunsurile par trase la xerox. Probabil e influenta publicitatii. Recunosc ca e o necesitate in cazul anumitor produse de alimentatie, gen seminte nemodificate genetic si fructe/legume crescute fara tot felul de chimicale. Sunt mai scumpe, dar merita sa nu ne otravim corpul. Nu imi permit tot timpul sa mananc bio, nici macar 50% din alimentatia mea nu e bio, dar ori de cate ori am ocazia aleg bio.

Pentru mine cumpararea produselor cosmetice bio e un moft. De ce? Pentru ca pur si simplu nu imi permit sa dau atatia bani pe ele. Recunosc ca mi-as dori sa folosesc mai multe produse cosmetice bio. Stiu avantajele lor in teorie. Dar cum sa beneficiez eu de avantajele acestor produse daca nu am oportunitatea sa le folosesc? Inteleg si faptul ca sunt mai scumpe datorita procesului mai greoi de productie. Totul se rezuma la bani. Bani pentru ingredientele naturale din aceste cosmetice. Cum sa produci bio daca nu dai bani pe ingredientele naturale? Cum sa cumperi produse bio daca nu ai banii necesari? E un cerc vicios. Ceva de genul de ce nu te angajeaza nimeni la inceput de cariera. Toti vor pe cineva cu experienta. Dar cum sa capeti experienta daca nimeni nu te vrea la inceput de drum? Get my drift?

Am incercat doar cateva produse cosmetice bio, unele cumparate, unele facute de mine.
Prima data am cumparat o crema de corp bio pentru ca am citit undeva ca aproximativ 60% din substantele care vin in contact cu pielea noastra sunt absorbite in sange. Crema a intrat rapid in piele, in schimb nu mi-a placut deloc mirosul de iarba proaspat taiata. Nu imi place acest miros nici in realitate: daca trec pe langa un spatiu verde in curs de intretinere pur si simplu imi tin respiratia pana trec de zona respectiva. Si culmea ca era o crema cu aroma de iasomie. De unde si pana unde mirosul de iarba verde taiata nu am idee. Trecem peste acest aspect, eu sunt mai pretentioasa la parfumuri si miresme ( si da, stiu ca multora le place aroma de iarba).
Pe viitor vreau sa incerc un balsam de buze bio pentru ca de-alungul vietii ingeram intre 1,3 si 4,5 Kg de ruj , iar daca tot "mancam" atata, macar sa fie ceva bio, nu?

Un produs bio preparat direct de mine a fost o crema de protectie solara. Nu stiu cat de bio erau florile de galbenele folosite, dar macar erau ingrediente naturale, culese de mine de pe camp.

Reteta este foarte simpla si usoara:
  • 4-5 pumni de flori de galbenele
  • 1 jumatate de kg de untura (de la un porc crescut la tara, fara hormoni si alte tratamente) / se poate folosi si unt bio
  • 2 linguri de ulei de masline
  • cateva picaturi de ulei de lamaie (se poate alege orice aroma, pentru miros)
  • 2 linguri de ulei de catina ( protejeaza pielea impotriva razelor solare si a vantului, iar iarna impotriva frigului)
Se topeste untura/untul si cand e pe punctul de a fierbe se adauga florile maruntite si uleiurile. Se lasa sa fiarba 2 minute. Daca este nevoie se poate amesteca continutul cu o lingura de lemn. Se lasa la macerat peste noapte. A doua zi se pune din nou la topit, se strecoara (de preferat un tifon si nu sita metalica) si se pastreaza la frigider in borcanase de sticla sau ambalaje vechi de crema de corp daca aveti. Reteta este usoara, dar nu 100% bio, deci as vrea totusi sa vad cum arata o adevarata crema protectie solara bio.

Am folosit si 2 deodorante antiperspirante bio: unul gen baton sapun solid si altul crema. Din pacate actiunea lor dureaza maxim 4-5 ore si mie nu imi place sa merg cu deodorantul in geanta dupa mine, asa ca pana nu descopar unul cu un timp de actiune mai mare, prefer variantele clasice.

Cam asta a fost experienta mea cu produse cosmetice bio. Voi ce ati incercat pana acum?

4 comentarii:

  1. Am incercat sapunuri naturale,balsam de buze,crema antirid pentru ten,balsam de par si sunbt foarte incantata de ele...dar nu le-am facut eu,le-am luat de la Camely-frumusete naturala :),are produse minunate,ti le recomand. O zi frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce este natural este de preferat, in conditiile in care toate produsele folosite zilnic au o gramada de chimicale. Macar cele alimentare si cosmetice sa fie naturale. Sa cumparam deci produse cosmetice bio pt. sanatatea noastra! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De sapun am uitat sa scriu. Am incercat si eu vreo 3 sortimente, dar din pacate imi usuca pielea, asa ca prefer sapunul lichid. PAna acum nu am vazxut sapun bio lichid, doar solid. Probabil de asta nici nu am scris, pentru ca nu am nici o intentie sa folosesc pe viitor astfel de sapunuri, dar restul produselor suna promitator.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant articol,adevarat produsele bio sunt mai scumpe dar sunt mai bune,sunt site-uri cu acest gen de produse ,merita cumparate

    RăspundețiȘtergere