Cum alegi un scaun auto pentru copilul tău

Cum alegi un scaun auto pentru copilul tău?

Atunci când apare un copil în viața ta, ești pus în fața foarte multor situații în care ești nevoit să faci cea mai bună alegere. Fie că vorbim despre scutece, biberoane, hăinuțe, cărucioare sau jucării, lipsa de experiență sau varietatea enormă de produse disponibile pe piață te va pune oarecum în încurcătură.
 
Unul dintre articolele must-have pentru copii este scaunul auto – acesta are o importanță majoră pentru siguranța copilului tău atunci când călătoriți împreună cu mașina.
În rândurile următoare, voi oferi câteva sfaturi pentru alegerea unui scaun de mașină pentru copii.
 
Alegerea scaunului auto potrivit
 
Deși siguranța copilului este, fără doar și poate, cel mai important aspect în discuție, trebuie să menționez că acesta este și obligatoriu din punct de vedere legal. Începând din februarie 2015, Codul Rutier obligă conducătorii de autovehicule să le asigure micilor pasageri (cel puțin celor cu vârsta de până în 3 ani / care au sub 1.35 metri înălțime) un scaun special. Astfel, legislația din România s-a aliniat cu normele impuse la nivel european.
 
Factorii determinanți atunci când alegi un scaun auto sunt înălțimea și greutatea copilului tău, nu vârsta acestuia. Este recomandat să folosești un scaunul până când „îi rămâne mic” copilului, nu până la o anumită vârstă.
 
Scaunele auto pentru copii sunt împărțite în categorii, potrivit înălțimii, greutății și vârstei. Aceste categorii corespund unor grupe de vârstă, dar, așa cum spuneam mai sus, nu acesta este principalul criteriu după care să te ghidezi. Important este ca scaunul să fie „pe măsura” copilului, felul în care se dezvoltă aceștia nefiind complet uniform. De aceea, vârsta este un criteriu cel mult orientativ, nicidecum unul obligatoriu.
 
Care sunt criteriile principale de sortare ale scaunelor auto pentru copii
  •  Grupa 0 (de la nou-născuți – 13 kg) – acestea sunt potrivite pentru bebeluși, de la nou născuți până la aproximativ un an. Scaunul ar trebui să aibă suport pentru cap;
  •  Grupa 1 (de la 9 – 18 kg) – sunt recomandate copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni și 4 ani;
  •  Grupa 2/3 (de la 15 – 36 kg) – scaunele rezistă la o presiune mai mare, fiind potrivite copiilor între 4 și 11 ani;
  •  Grupa 3 (de la 22 – 36 kg) – scaune pentru copii între 6 și 11 ani.
După cum se poate observa, vârsta copilului este un criteriu mult prea vag pentru a putea să te ghidezi strict după el atunci când achiziționezi un astfel de produs.
 
Ce elemente de siguranță trebuie să urmărești
 
Asigură-te că scaunul auto are un sistem de prindere a centurii în cel puțin trei puncte, deși ideal ar fi unul cu un sistem de prindere în cinci puncte.
 
Scaunele auto orientate spre față sunt destinate, cel puțin teoretic, copiilor care cântăresc peste 9 kg și au peste 9 luni. Cele mai noi recomandări în materie de siguranță a transportului copiilor în automobile spun că un scaun orientat spre spate oferă copiilor mai multă protecție în cazul unui impact frontal. Dar scaunele auto orientate spre spate sunt mai rare, de aceea se recomandă să acordați o atenție sporită sistemului de prindere a centurii.
 
Ce este ISOFIX
 
ISOFIX este un standard internațional care folosește un sistem de montare încorporat, pentru a menține poziția copilului pe durata deplasării. Este de departe cel mai sigur mod de a ține scaunul fixat, asigurând și o instalare mai facilă.
 
Acest standard a apărut în 1999, dar nu a devenit „standard” pentru mașini decât din 2006 – așadar, dacă deții o mașină produsă înainte de 2006, ar trebui să verifici dacă aceasta este echipată cu puncte de montare ISOFIX.
 
Cum montezi un scaun auto pentru copii?
 
Cel mai important lucru este să te asiguri că montezi scaunul în așa fel încât să stea în poziție fixă. Vei găsi instrucțiunile necesare în cutia acestuia. Dacă nu te descurci, poți cere ajutor specializat, deși e aproape sigur că nu va fi cazul. Este bine să verifici cât mai des scaunul, pentru a te asigura că e bine fixat.
 
Dacă trebuie să montezi scaunul pe bancheta din față, asigură-te că airbag-ul de pe această parte este oprit – un scaun auto pentru copii nu va putea fi fixat atunci când este pornit airbagul.
Sper că aceste rânduri te vor ajuta să faci cea mai bună alegere, pentru ca tu și micuțul tău să călătoriți în siguranță deplină!
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu