La ce-mi trebuie mie carnet de conducere? Dar tie?

De cand am facut 18 ani mi-am pus aceasta intrebare: "la ce imi trebuie mie permis de conducere?"

1) Orasul Targu Jiu e mic, poti ajunge in orice colt in maxim 20 de minute mergand lejer pe jos, deci NU AM NEVOIE!
2) Parintii nu au bani sa-mi ia masina, asa ca la ce mi-ar folosi permisul? LA NIMIC!
3) Si parca imi e si frica putin sa conduc. Asa ca nu am dat la scoala de soferi cu toate ca toti colegii mei de clasa au facut scoala la 17 ani, iar apoi la implinirea majoratului au dat examenul. Era chiar o moda asta cu facut scolii inainte de 18 ani.  Dar eu m-am impotrivit curentului.

Trec anii... vin la facultate in Bucuresti. Vad noii colegi ca vin cu masina, se chinuie sa parcheze. In mintea mea gandesc: vor doar sa se dea mari. La ce sa vii cu masina, cand ai metrou la dispozitie?! Dupa ce ca e si asa aglomerat orasul, mai stau sa ma enervez si in trafic?  NU, multumesc, inca nu am nevoie de permis.

Mai trece o vreme, ma angajez. Spre norocul meu am sofer la dispozitie, asa ca iar nu trebuie sa ma chinui eu sa merg la scoala.

 In jurul meu vad totusi ca mai am prieteni care fac scoala. Si-a luat X permis, si-a luat Y. Dintr-o data zic STOP! Gata, si-a luat si "proasta" asta permis si eu nu sunt in stare? Nu se poate asa ceva! Las frica deoparte si incep sa ma interesez de cursuri, de pret, ce scoli sunt mai bune, ce masini au disponibile.
Intr-un final primesc o oferta pe mail: cursurile la jumatate de pret.  Nu am mai stat pe ganduri si am cumparat oferta. In prima zi cand m-am dus la scoala, cu 10 minute inainte sa ajung am vazut un accident grav. Nu am vazut accidentul propriu zis, doar scena dupa, cu ambulanta si politia: 4 raniti grav. Semn rau, am zis eu in sinea mea. Si am avut dreptate! Am nimerit un instructor neinteresat de viata, pot sa zic ca m-a invatat doar sa pornesc si cam atat! Restul am invatat de la alt instructor, din alt oras, pentru ca desi am facut scoala in Bucuresti,am dat examenul la Targu-Jiu.
Am invatat cate ceva la cursurile de legislatie de la scoala, dar baza mea a fost site-ul http://www.pdc.ro  Aici am si invatat teorie, am facut si chestionare auto. iar cand am avut nelamuriri am gasit si explicatiile necesare. Am avut si cartea cumparata, dar acolo e teorie pura si chestionare cu raspunsuri seci, fara explicatii.

Revenind la povestea mea: ajung la Tg-Jiu sa dau examenul, toate bune si frumoase pana aud de la comisarul de servicu (sau ce grad o avea nenea politaiul) ca imi lipseste nu stiu ce hartie din dosar, o hartie care trebuia data de scoala de soferi, adica sa se inteleaga ca nu a fost vina mea ca nu am avut-o , ci a unor neprofesionisti. Nu m-au primit la examen. Am sunat la scoala , am facut scandal si mi-au trimis hartia prin curier rapid. Initial nu au vrut, cica sa vin eu personal dupa ea, apoi au avut tupeul sa-mi ceara banii de curier. Cand am tipat odata la ea ca ii reclam la protectia consumatorului, a tacut brusc. Nu era vorba ca nu vreau sa platesc curierul, dar pana la urma de ce sa dau eu banii pentru greseala lor? Din principiu. A durat 3 zile sa primesc documentul, ghiciti cum? Prin posta! Zgarciti rau! Asa ca aveti mare grija unde alegeti sa faceti scoala de soferi. Intrebati prietenii, cautati pe net. Eu m-am grabit si am gresit.
 Noroc ca aveam o saptamana concediu si pana la urma am reusit totusi sa dau examenul scris, proba de traseu 2 saptamani mai tarziu.Victorie! Am carnet de conducere!

La inceput am condus putin prin Tg-Jiu, masina tatalui. La Bucuresti nu am automobil, plus ca e mai usor de mers cu mijloacele de transport in comun. In plus, nu cred ca as face fata. Eu conduc usor, ma asigur, nu vreau sa ma trezesc ca ma injura altii pentru ca incurc traficul si adevarul e ca in Bucuresti i-as incurca pe ceilalti soferi :))
Cu timpul nu am mai condus nici acasa, e mai lejer pentru mine sa fiu pasajer.

Si totusi la ce imi foloseste mie carnetul?

Momentan la nimic. Inca am sofer la birou. Sa nu se inteleaga ca e soferul numai la dispozitia mea. El plimba mai multe fete in situatia mea: soferite doar cu numele adica.
Doar sa ma ambitionez odata si odata, sa zic STOP. Gata! Vreau sa conduc.

Sincer cred ca trebuie sa ma apuc iar sa invat ceva reguli de circulatie, sa-mi reamintesc schemele de acordare a prioritatilor, plus semnele rutiere. Norocul meu ca sunt explicate pe http://www.pdc.ro/indicatoare-rutiere

Acum trebuie sa iau taurul de coarne! Bine macar ca stiu sa parchez. La asta sunt AS!

Voi cum va descurcati cu sofatul? Sau mai bine zis: aveti carnet de conducere? Aveti ceva mai multa indemanare decat mine?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu