Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau, Recenzie

Dupa ce Aurelie, mostenitoare a unui restaurant in Paris, se desparte dramatic de iubitul ei sau mai bine spus e parasita miseleste,  se plimba haotic prin orasul iubirii, ajunge sa se  uita in gol peste balustrada unui pod intr-un acces de melancolie dand impresia ca vrea sa sara , dar nici vorba de asa ceva. Este "salvata" la timp de un politai de care nu mai scapa si tot incearcand sa scape de el intra intr-o librarie unde isi face de treaba pana pleaca mai sus numitul politist. Isi gaseste alinarea in paginile unei carti in care se regaseste perfect ca fiind copia fidela a eroinei, atat ca descriere fizica, cat si ca haine si accesorii, plus  actiunea  care se petrece fix in restaurantul ei. De aici porneste aventura. Vrea sa descopere autorul, sa afle de ce este protagonista unei carti si sa ii multumeasca pentru impactul cartii asupra vietii ei. 
Iesind dintr-un butic de unde cumpara o bijuterie pentru actuala iubita, Andre, editor (de carti) la o editura faimoasa din Paris, zareste prin vitrina unui restaurant o domnisoara cu un zambet atragator, care ii ramane in gand mult timp si pana la urma ajunge sa publice o carte despre ea, sub un nume fals pentru ca stia fix ce isi doreste seful lui: o carte care vinde , o carte cu priza la public si reuseste acest lucru cu putin ajutor din partea prietenului lui, un impresar din Anglia.

Actiunea este spusa atat din punctul ei de vedere, cat si din cel al autorului cautat, vietile si sentimentele lor sunt descrise in paralel. Poveste unul ceva, vietile lor se intersecteaza, apoi celalalt preia stafeta si ne spune cum au ajuns sa se intalneasca si tot asa. De unde se opreste unul, preia celalalt. Nu ai timp sa te plictisesti. Nu sunt conflicte majore, nu prea ai ceva de invatat din cartea asta, nu iti da de gandit, e o lectura usoara cu  multe faze amuzante si cam atat.

Mi-a placut sa citesc aceasta carte romantica de la editura All.  Are un final asteptat, predictibil, dar este bine scrisa. Nicolas Barreau este un nume nou pentru mine, nu am auzit de el pana acum, nu am mai citit altceva de la el si la o simpla cautare pe google am gasit mai multe carti pe care am in plan sa le citesc. Tot aici am gasit ca de fapt Nicolas nu este o persoana adevarata, este doar un pseudonim pentru un autor nedezvaluit. Se presupune a fi elter ego-ul unei scriitoare germane, dar nu este nimic confirmat.  La fel ca in cartea noastra "Ingredientele iubirii", autorul este un mister!

Iar ca o surpriza, la finalul cartii, gasiti cateva retete ale preparatelor care apar in carte la cina romantica dintre Aurelie si Andre.  Daca de obicei la sfarsitul cartii sunt dedicatii, multumiri sau cateva simple explicatii, aici gasiti un adevarat festin culinar, aperitiv, fel principal, plus desert! Pacat ca nu e gata gatit, sa sara din paginile cartii direct in farfurie :))) ca eu una nu ma incumet in tainele bucatariei franceze, prea complicat pentru mine!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu