Dental Praxis mi-a recomandat sa port aparat dentar

De cand ma stiu am avut probleme cu dantura. Prima carie am descoperit-o la varsta de 5 ani. Groaznic, nu? Am invatat de mica sa nu imi fie frica de dentist. Mie chiar imi place sa merg la control. Poate si pentru ca primeam mereu acadele  cand eram mica. Primeam mita, dupa cum zic eu. Acum in loc de dulciuri, primesc uneori diverse testere: pasta de dinti, periute, apa de gura. 

De atunci si pana acum pot sa spun ca nu am dinte fara plomba! Desi merg des la control, la fiecare 6 luni mereu descopar cate o problema. Ultima gaselnita: am nevoie de aparat dentar! Nu am dintii  strambi, doar ca arcada superioara nu incaleca perfect pe cea inferioara. Si ma intreb eu : de ce pana acum nu mi-a spus nimeni ca am nevoie de aparat? Chiar asa de neinteresati au fost doctorii mei? Nu am schimbat foarte multi , am avut 2 dentisti acasa ( la Tg-Jiu) si unul singur la Bucuresti.
Am renuntat la ei cand si-au schimbat sediul in locatii neaccesibile mie. Sa fim seriosi: oricat de bun ar fi un doctor, daca e prea departe, eu nu o sa merg acolo, doar in cazuri foarte foarte grave. Asa am ajuns la clinica stomatologica Dental Praxis. E aproape de casa, au o echipa bine pregatita si ofera servicii diverse: stomatologie, implantologie, chirurgie orala, parodontologie, reabilitare orala si protetica, tratamente dentare, radiologie dentara si estetica dentara.  

Am inteles de la dentist ca niciodata nu esti prea batran sa porti aparat dentar. Dintii se pot indrepta la orice varsta. Singura "problema'' este aspectul estetic. Cine vrea sa aibe o sarma in gura? Dar asta e o problema la orice varsta: cand esti la scoala nu vrei sa-l porti de teama colegilor, cand esti mare nu vrei sa te vada iubitul. 
Dar daca ma gandesc ca o sa am in sfarsit un zambet perfect o sa trec peste acest aspect si eventual durerile din primele zile. Eu cred ca o sa merite. Oscile intre aparatul dentar fix si cel mobil. Cel fix e mai indicat pentru ca actioneaza asupra dintilor tot timpul si scade perioada tratamentului , dar cazul meu nu e asa de grav. Cel mobil are avantajul ca il pot da jos daca trebuie sa merg la un party de exemplu ;) Vanitatea, ce sa-i faci?!
Daca ar fi sa urmez sfatul dentistului as alege variata fixa, dar cum eu sunt incapatanata ma ma documentez si apoi o sa fac alegerea potrivita pentru mine.



17 comentarii:

  1. nu am purtat dar am auzit ca e ok si ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol foarte util. Chiar nu stiam ca, dintii se pot indrepta la orice varsta.. Stiu ca nu se pune aparat dentar dintilor de lapte, pentru ca oricum cad.. Acu` depinde de cat de des mergi al petreceri =D ... si daca faptul ca il scoti permanent nu face mai dificla indreptarea lor..

    RăspundețiȘtergere
  3. eu stiam ca se poate pune aparat la orice varsta si chiar daca nu ma incanta ideea :)) ma bucr ca inca se mai poate face ceva :*

    RăspundețiȘtergere
  4. am purta si este foarte ok ,este bun de purtat la orice varsta.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu am purtat ,insa am auzit ca fac bine pt cei care au probleme.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu la ora actuala port al 6'lea aparat dentar. Desi nu am avut probleme grave, dintii fiind drepti, ai mei au tinut mortis sa alinieze tot:)) este dificil uneori, insa depinde si de tipul de aparat dentar pe cae il alegi. eu le'am avut pe toate 6 diferite si am facut si operatie prin care am eliminat toate cele 4 masele de minte. Eu una il recomand pe cel fix, ii indrepti mai repede, plus ca e la moda, unii il considera chiar sexy ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. nu am purtat am auzit ca bine pentru cei care le-a recomandat dentistul e cam scump dar ajuta sa ai un zimbet frumos

    RăspundețiȘtergere
  8. ha, ha, ha , scuze, doar ca esti tare nostima in exprimare; oricum te sfatuiesc sa-l iei pe cel mobil, oricat de mult ar dura, il porti doar noaptea, o sa devina o rutina( mama avea o vorba :" aveti grija de voi , ca pe mine m-a luat un prost " :D ; dupa ce te vei casatori , n-o sa-ti mai pese de care e :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Stau pe ganduri: daca mi-l iau acum raman fara bani de vacanta, daca nu trebuie sa astept pana la toamna, bine ca am o parte din vacanta achitata asa ca aparatul ramane pe locul 2 :))

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca este mult mai usor si comod cu cel mobil , eu nu am purtat niciodata si sper nici sa nu fie nevoie vreodata

    RăspundețiȘtergere
  11. E mai greu cu primul, apoi urmeaza cel de-al doilea, care doar trebuie ajustat, apoi, un pic, apoi cel care e musai , ca altfel ai schimbat degeaba aparatele! :D

    RăspundețiȘtergere
  12. eu nu am purtat niciodata dar e ok daca consideri ca e necesar ..cel mobil este mai indicat dupa parerea mea
    fb gina ehim

    RăspundețiȘtergere
  13. Și mie mi-a fost frică să merg la dentist ..( prima data mergeam la o doamnă .. si deficare dacă când mă duceam chiar dacă îmi scotea vreun dintre sau mi-l plomba mă durea foarte tare , asta fiind prin clasa a 6... ) Nu aveam grave probleme cu dantura .. dar mi-a crescut un dinte stramb si m-am dus de vro 3 ori la dânsa să imi spuna dacă mi-l poate scoate dau sa port aparat dentar ... Ea a zis ca nu poate sa il scoata si că voi purta aparat dentar .. Dupa ce am ajuns acasa in ziua respectiva am plans toata ziua , ca eu nu vreau aparat ... Am dat 5 milioane pe o bucata de sarma ( ca ala nu era aparat ) , chiar dacă l-am purtat vro 3 ani .. nu mi sa îmtreptat deloc .. In vara anului trecut din cauza ca dintele nu mai avea loc ma durea foarte tare si m-am dus la un dentist foarte pun care mi l-a scos chiar daca persoana la care am fost atatia ani imi zicea ca nu poate sa il scoată.. acum cred că am nevoia sa port si eu aparat dentar .. pentru ca un dintre sa urcat usor peste celallt .. dar nu se observa foarte tare.. si l-am întrebat pe domnul docotor daca sa imi pun fix sau mobil .. m-ai zis ca cel mobil nu isi face asa bine treaba...

    RăspundețiȘtergere
  14. Si mie mi-a fost recomandat de catre ortodont un aparar dentar si sunt inca in dilema.

    RăspundețiȘtergere
  15. nu am avut nevoie de aparat dentar este util daca il recomanda dentistul

    RăspundețiȘtergere
  16. Am si eu un nepot,care poarta aparat dentar,a fost pe la mai multi medici si intr-un final a gasit unul bun,care sa-i recomande ce-i trebuia lui,deoarece altul ii pusese unul,care ii facea mai mult rau decat bine.Asa ca trebuie sa ai noroc si de un medic dentist foarte bun,care sa iti recomande ceea ce iti trebuie tie.Primavara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  17. Mie îmi este groază de dentist, dar încerc să merg regulat tocmai pentru a nu avea probleme.Din fericire, nu am avut nevoie de aparat, mi se pare traumatizant să trebuiască să porți unul.

    RăspundețiȘtergere