Lupta impotriva parului nedorit

Nu exista nici o zona a corpului uman care sa fi scapat de lama de ras, de ceara, de aparatul de epilat sau de laser. Si, cu toate acestea, firul de par continua sa creasca linistit. Ma intreb eu acum: oare cine castiga razboiul? La prima vedere firul de par, pentru ca se incapataneaza sa apara chiar si dupa epilarea cu laser, care sa fim seriosi nu este definitiva, ci este doar pe o perioada mai lunga de timp fata de celelalte metode. Daca stau sa ma gandesc mai bine, omul castiga pentru ca este mereu in cautare de noi metode de eliminare a parului corporal si pana la urma cu orice batalie castigata este mai aproape de victoria finala!
Din cele mai vechi timpuri si pana astazi, omul, in special femeia, a dus o lupta crancena impotriva parului. Odata ce in mintea omului a fost setata ideea ca parul din anumite zone ale corpului este "nedorit", indiferent de motiv sau cauza, noi, femeile, am pornit un razboi pe viata si moarte!

Cu penseta, cu aparatul de ras (lama), cu ceara calda sau rece, cu creme speciale, cu aparatul electric de epilat sau cu raze laser, insa, omul tot nu reuseste sa invinga firul de par, care  se incapataneaza sa revina la locul lui. Suntem dispusi sa suportam durerea si trecem chiar peste riscurile de infectare, peste iritatii si reactii alergice, doar pentru a avea o piele fina si catifelata. Da, recunosc, si eu sunt vinovata.

In tineretele mele am inceput aceasta batalie cu lama de ras: o metoda rapida, ieftina, dar din pacate de scurta durata. Am trecut peste ideea preconceputa ca lama ingroasa firul de par. Nu este adevarat, lama taie firul de par de la suprafata pielii si acesta creste mai repede, nu are absolut nici o legatura cu radacina firului de par care este sub piele si a carei grosime este determinata genetic.

In ideea ca o sa ma epilez mai rar, am trecut la cremele de depilat. Spun depilat si nu epilat pentru ca exista o diferenta intre ele. Termenul epilat se refera la metode care inlatura si radacina firului de par, pe cand lama si cremele doar depileaza, adica ne scapa de parul de la suprafata corpului, nu si din interior. Efectul lor dureaza mai mult, dar mirosul este de nesuportat. Am renuntat rapid la aceasta metoda si am trecut la faza epilatului cu ceara calda. Prima data la salon, unde m-am obisnuit cu durerea si procedeul "mecanic".  Am incercat si epilarea cu ceara rece, dar si mi s-a parut si mai dureroasa fata de cea cu ceara calda.

Mai tarziu, din comoditate si considerente economice ( pentru ca ma simteam nevoita sa las si ceva in plus pe langa onorariul procedurii) am preferat sa imi cumpar un epilator electric si sa ma infrumusetez singura acasa. Trecerea de la ceara calda la aparat a fost un chin pentru anumite zone si floare la ureche pentru altele, asa ca mi-am cumparat si un kit de epilare cu ceara calda pentru acasa. Le-am folosit in paralel multi ani de zile, pana am auzit de epilarea definitiva cu laserul. Curiozitatea nu mi-a dat pace si intr-un final am ajuns la un salon de cosmetica unde am optat pentru epilare IPL in zona axilelor. Am avut rezultate bune, in sensul ca dupa 20 sedinte (timp de 18 luni) am scapat de par in proportie de 90%. La asa rezultat bun am vrut sa incerc metoda si pe restul corpului, dar pentru ca nu mi-am permis scorurile de la salon pentru zone mari ( cum sunt categorisite acolo) am ales sa imi cumpar un aparat de epilat cu laserul pentru acasa. Am ales un aparat tip pistol cum imi place mie sa ii spun.
Este mai mare decat un aparat de epilat clasic, dar muuult mai mic fata de un aparat de epilat cu laser profesional. Nu are rezerve care trebuie schimbate si am siguranta ca il pot folosi incontinuu timp de 120.000 de impulsuri. Pe langa faptul ca are rezultate de lunga durata imi place mai mult fata de celelalte metode pentru ca:
  • nu doare (la inceput simti o mica senzatie de ciupitura sau caldura, dar pe parcurs te obisnuiesti);
  • este cea mai rapida (40 de minute pentru tot corpul: maini, picioare, abdomen, axila, inghinal);
  • este cea mai curata metoda (nu faci mizerie cu ceara, cu benzi de hartie folosite, cu ulei de dizolvat ceara sau creme varsate prin baie);
  • nu mai cresc fire sub piele;
  • nu mai faci foliculita.
 La inceput efortul financiar este mare, dar merita toti banii. Scapi de chinul programarilor, nu te mai dezbraci in fata unui strain si daca pui deoparte banii pe care ii lasai bacsis, faci economii frumoase si iti cumperi ceva pentru tine! 

Eu am castigat razboiul impotriva parului nedorit cu epilarea pe baza de laser. Voi cum va luptati?

Acest articol a fost scris pentru Superblog.


1 comentarii: