Obiceiuri si sarbatori romanesti - Babele

In credinta populara, primele zile ale lunii Martie se numesc babe. Nu stiu de unde exista obiceiul de a pune babe, adica de a numi pe fiecare din aceste zile cu numele unei babe cunoscute, dar mereu am respectat aceasta traditie.  Se spune ca asa cum va fi ziua aleasa, din Babe (frumoasa, urata, intunecata, insorita), asa va fi firea si sufletul persoanei in acel an. Ploaia si ninsoarea sunt semne de bogatie, vantul nu e semn bun. Daca timpul nu e bun, baba e rea. Zilele babelor se incheie pe 9 martie, cand se crede ca vin mosii si caldura.

Una dintre legendele Babei Dochia spune ca aceasta a avut un fiu, numit Dragobete care s-a casatorit impotriva dorintei ei. Pentru a-si necaji nora, intr-o zi rece de iarna, i-a dat acesteia un ghem de lana neagra si a trimis-o la rau sa-l spele, spunandu-i sa nu se intoarca pana cand lana nu devine alba. Fata a incercat sa spele lana, dar chiar daca degetele sale au inceput sa sangereze, culoarea lanii ramanea tot neagra. De disperare, pentru ca nu se putea intoarce acasa la sotul iubit, a inceput sa planga. Impresionat de durerea fetei, Domnul Isus Cristos i-a aparut in cale si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Multumindu-i, fata a pus floarea in apa, a spalat lana si a constatat cu uimire ca lana s-a albit. Fericita ca a reusit sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina grea, si-a indreptat pasii spre casa. Dupa aceasta intamplare, Dochia a pornit impreuna cu turma sa spre munte, fiind convinsa ca primavara venise deja, altfel de unde ar fi putut Martisor sa aiba floarea? Pe parcursul calatoriei sale, si-a scos, rand pe rand, cele doisprezece cojoace pe care le purta, pana a ramas fara nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cat de frumos fusese la inceputul zilei, pe atat de urat se facuse acum. Ningea si totul incepuse sa inghete. Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra. Se spune ca rocile ce se pot observa si astazi pe muntele Ceahlau sunt o marturie vie a acestui mit romanesc. 

Dupa unele traditii, firul Martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul primaverii, la nasterea anului agrar.

Traditia Babelor este atat de veche incat adevaratele ei origini nici nu se mai cunosc, la fel cum se intampla cu interpretarea zilelor pentru care exista mai multe variante, la fel este si cu alegerea babelor. Sunt mai multe metode de a iti alege Baba, printre cele mai cunoscute fiind:
  • alegerea la nimereala a  unei zile intre 1 si 9 Martie;
  • alegerea Babei in functie de data nasterii: daca ziua de nastere este intre 1 si 9 a lunii, atunci baba va fi in ziua respectiva; de exemplu daca esti nascut pe 3 aprilie, baba ta va fi pe 3 martie. Daca esti nascut pe 14 octombrie, baba ta se calculeaza adunand cifrele zilei de nastere, deci 1+4=5, deci baba ta va fi pe 5 martie;
  • alegere Babei in functie de ziua saptamanii cand ai fost nascut: daca ai fost nascut miercurea, alegi baba ce pica in ziua de miercuri si tot asa. 

Eu am ales intotdeauna 3 Babe. Nu stiu daca este corect sau nu, unele colege de scoala spuneau ca trisez, dar pentru ca nu eram singura care facea acest lucru, am continuat traditia mea si asa o sa fac mereu. Anul acesta am ales la nimereala ca Baba mea sa fie pe 1 Martie, adica azi, o zi ploaiasa, dar cat de cat calduroasa si fara vant ( in traducere libera o sa stau bine cu finantele, sper!), ziua de 5  ( pentru ca m-am nascut pe 14) si baba ce pica in ziua de joi, adica tot 5 Martie. Imi rezerv dreptul sa aleg inca o baba pentru ca doua din ele coincid, asa ca aleg ziua de vineri, 6 Martie. Sper sa am noroc si sa am parte de vremea buna! Voi v-ati ales deja Baba? Ce metoda folositi? 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu