Ulei esential de bergamota, utilizări si beneficii

Copacul bergamota este rezultatul incrucisarii arborelui de lamaie cu cel de portocala, ceea ce explică forma și culoarea galbenă a fructului de bergamota. Fructul de bergamota nu se consuma ca atare, dar din el se obtine un ulei special, ce dispune de multe proprietati. 
Uleiul esențial de bergamota se obtine din presarea la rece a coajei acestui fruct, are o culoare verzuie si un miros dulceag. 
Bergamota este indicata pentru ameliorarea stresului, depresiei, anxietatii, anorexiei dar si a unor infectii, inclusiv ale pielii cum ar fi psoriazisul si eczemele. Este recomandata pentru stimularea functiei ficatului, sistemului digestiv si a splinei si ofera o stare generala de bine. 

Se poate folosi in lampile de aroma terapie, ca ulei de masaj sau de baie si ca ingredient in produse cosmetice. 
  • În terapia cu vapori, uleiul de bergamota poate fi folosit pentru depresie, stres, tensiune, teama, tristete, probleme respiratorii, raceala si gripa, sindrom premenstrual. 
  • Uleiul esential de bergamota poate fi folosit într-un amestec de ulei de masaj sau diluat in apa de baie pentru a indeparta stresul, tensiunea, sindromul premenstrual, problemele pielii ( acnee, infectii ale pielii, ten gras, psoriazis, eczema, exces  de sebum), mâncatul compulsiv, depresia postnatală, raceala si gripa, anxietatea, depresia şi anorexia nervoasa. 
  • Masat pe zona abdominala, are efecte pozitive in indigestie, colici si dureri gastrice.
  • Amestecat in cosmetice sau intr-un ulei baza, uleiul esential de bergamota poate fi folosit pentru răni şi tăieturi, psoriazis, ten gras, scabie, eczeme, acnee, precum şi varicelă. Sau este folosit frecvent ca nota accent in parfumuri. 
  • Se poate inhala direct din recipient in cazuri de urgenta: anxietate sau pentru un plus de relaxare. 
  • Se poate aplica local pentru ameliorarea muscaturilor de tantari/insecte. 
Nu stiam prea multe despre acest ulei pana nu am primit o sticluta cu ulei esential de bergamota Bione de la shoporganic.ro si ma bucur ca am avut sansa sa aflu despre el si sa il folosesc. 
Prima data l-am folosit in candela de aromo-terapie, insa nu mi-a placut mirosul. Ulterior am adaugat cateva picaturi de esenta de vanilie si lamaie si am rezolvat problema. 
Am incorporat 4 -5 picaturi de ulei de bergamota in crema de noapte pentru ca ajuta la cicatrizarea urmelor de acnee sau a altor imperfectiuni. Daca este folosit in mod regulat in sampoane, geluri de dus, pielea si parul raman protejate de infecții. Incorporand cateva picaturi de ulei de bergamota in sampon, parul va capata o stralucire aparte.

Cel mai mult mi-a placut sa il folosesc in apa de baie pentru ca ajuta simultan la rezolvarea mai multor probleme: 

  • se inhaleaza aburul rezultat pentru de-stresare si relaxare si este bun in acelasi timp pentru raceala ( am simtit ca mi se desfunda nasul)
  • uleiul esential de bergamota reduce senzația de durere in organism. De fapt, stimuleaza secretia anumitor hormoni care reduce sensibilitatea nervilor la durere. Prin urmare, este foarte util in caz de dureri de cap, entorse, dureri musculare.
  • are proprietăți dezinfectante, inhibă creșterea bacteriilor pe piele care cauzează mirosuri neplacute si poate fi folosit cu incredere pe post de deodorant. 
  • proprietăţiile lui antiseptic îl recomandă ca tratament alternativ în cazul infecţiilor, precum cele urinare.
Uleiul de bergamota are multiple beneficii si intrebuintari, dar inainte de a il folosi trebui sa faceti un test de toleranta  pe o portiune mica de piele si asteptati 24 de ore pentru a vedea eventualele reactii negative ale pielii. Uleiul esential, pur, nu se foloseste niciodata direct pe piele, ci diluat in apa, in alte uleiuri vegetale sau in creme, gel de dus, sapun lichid, sampon. 
Uleiul de bergamota este fototoxic si nu este recomandata expunerea la soare dupa folosirea acestuia deoarece in contact cu lumina pot aparea unele iritatii sau chiar arsuri. Din acest motiv eu am amestecat uleiul in crema de noapre si nu in cea de zi. 
Acest ulei trebuie pastrat in sticlute inchise la culoare, in locuri intunecate, ferite de lumina directa a soarelui. 
Acest produs se gaseste in farmacii, plafare sau online, in diverse magazine, la preturi cuprinse intre 15-20 de lei/50 ml ulei pur.  





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu